Ryssland försöker påverka folks åsikter

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.12.2014

Efter krisen i Ukraina skriver tidningarna allt oftare artiklar om Ryssland.

När man läser kvällstidningar och webb tidningar får man uppfattningen att relationen mellan Ryssland och västländerna är farligt spänd.

De finländska kvällstidningarna Iltasanomat och Iltalehti har nyligen haft rubriker som: Ryssland förebereder sig på attack genom Finland, Ryssland förbereder sig för iskallt krig, Putin vill ha tillbaka Finland, Den ryska björnen morrar vid gränsen. Finländarna har börjat känna mera rädsla för Ryssland än förut. Tidningarna säljer bra eftersom skrämmande artiklar intresserar läsarna.

Medieforskaren Jukka Pietiläinen vid Helsingfors universitet kommer ändå med lugnande besked. Han säger att det inte finns orsak till oro. Men stater vill gärna påverka människors åsikter i kristider.

– De här tidningarnas rubriker är bara gissningar. Och i Ryssland är man van att använda ett hårdare språk än vi i Finland, säger Pietiläinen.

När ryssarna överdriver i det de säger är det lätt att göra häftiga rubriker. Den ryska staten försöker påverka åsikterna också hos grannländernas medborgare. Ryssland ska starta en kommunikationstjänst som heter Sputnik i Finland. Genom den ska man försöka skapa en positiv bild av Ryssland.

Pietiläinen är inte bekymrad över det här heller. Till exempel Kina har redan en motsvarande tjänst i Tammerfors.

– De finländska medierna har berättat ganska bra om krisen mellan Ukraina och Ryssland. Vi har haft kunniga journalister på plats, journalister som kan de lokala språken och känner till kulturen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)