Ryssland fortsätter anfallet, förhandlingar på kommande

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, MTV3, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.02.2022

Rysslands anfall mot Ukraina fortsätter för femte dagen. Ryska styrkor tar sig allt närmare huvudstaden Kiev. Det är också tal om förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att det kommande dygnet är avgörande med tanke på hur det går för Ukraina.

Förhandlingar

Ukraina sade på söndagen att landet går med på förhandlingar med Ryssland. Förhandlarna ska träffas vid gränsen till Belarus. Ukrainas president Zelenskyj säger att det inte finns några villkor för förhandlingarna. President Zelenskyj deltar inte själv i förhandlingarna.

Många länder tvivlar på vilket resultat förhandlingarna kan leda till. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tror inte att Rysslands president Vladimir Putin vill förhandla ärligt.

Vladimir Putin sade på söndagen att Rysslands kärnvapenstyrkor ska sättas i förhöjd beredskap. Det betyder att kärnvapen ska sättas i ordning så att de snabbt kan användas. I västländerna upplever man det här som ett hot.

Nya sanktioner

EU-ländernas ledare bestämde om nya sanktioner mot Ryssland på söndag kväll. EU-ledarna höll ett krismöte om saken i Bryssel. Också Finlands statsminister Sanna Marin deltog i mötet.

Västländernas sanktioner har påverkat rubeln som är Rysslands valuta. Rubelns värde har sjunkit väldigt mycket.

Sanktionerna kommer att påverka också vanliga ryssars liv. Priserna på många varor stiger och livet blir svårare.

Många har flytt

Över 420 000 människor har nu lämnat sitt hem och flytt undan kriget i Ukraina. Många flyr till Polen, men också Moldavien och Rumänien har fått ta emot många ukrainska flyktingar.

Också Finland är berett att ta emot ukrainska flyktingar.

president Zelenskyi
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har blivit ett slags nationalhjälte i Ukraina. Det är han som leder Ukrainas kamp mot det ryska anfallet.

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)