Ryssland har krigat i Ukraina i mer än 100 dagar

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 08.06.2022

Rysslands krig i Ukraina har pågått i över 100 dagar, alltså mer än 3 månader. Ryssland anföll Ukraina den 24 februari. Ingen vet hur länge kriget kommer att fortsätta.

Tiotusentals soldater och vanliga människor har dött i kriget. Enligt Förenta nationerna, alltså FN, har minst sex miljoner ukrainare flytt från Ukraina sedan kriget bröt ut.

Ryssland anfaller kraftigt, särskilt i östra Ukraina. På andra håll i Ukraina kommer de ryska soldaterna inte fram. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att de hårdaste striderna sker längs med den tusen kilometer långa gränslinjen i öster.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj träffade förra helgen ukrainska trupper i östra Sievjerodonetsk nära krigsfronten. Volodymyr Zelenskyj är längst till höger på bilden.

Ryssland vill ta över hela Donetsk-regionen

Ryssland vill kanske kontrollera hela Donetsk-regionen i östra Ukraina.

Senaste söndag sköt Ryssland stridsraketer också mot Ukrainas huvudstad Kiev. Ryssland har inte bombat Kiev sedan april. Enligt Ryssland förstörde man med stridsraketerna till exempel de pansarvagnar som andra länder har skickat för att hjälpa Ukraina. Ukraina säger att stridsraketerna  förstörde tågbanan i Kiev.

Joseph Borrell berättade på tisdagen att Ryssland bombat ett stort lager med spannmål i staden Mykolajiv. Detta är det näst största spannmålslagret i Ukraina. När spannmålslager förstörs finns det mindre mat i världen. Joseph Borrell är en av de högsta ledarna i Europeiska unionen. Europeiska rådets ordförande Charles Michel anklagar Ryssland för att orsaka en livsmedelskris i världen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att ryska soldater kontrollerar 20 procent av Ukraina. En femtedel av Ukraina är alltså nu under rysk kontroll.

Ryssland har gjort många krigsbrott i Ukraina

Storbritanniens rundradiobolag BBC berättar att mer än 15 000 krigsbrott rapporterats i Ukraina. Ukrainska myndigheter känner till mer än 600 ryska soldater som gjort krigsbrott. Även ryska politiker har gjort krigsbrott.

Ryssland förnekar rapporterna om krigsbrott i Ukraina. Enligt Ryssland har de ryska soldaterna inte gjort några krigsbrott i Ukraina.

En gammal kvinna städar sin gård med en katt på axeln. Bilden är tagen i Donetsk-området i östra Ukraina den 5 juni. En rysk stridsraket hade landat på gården.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)