Ryssland och västländerna krigar mot IS

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.12.2015

Ryssland och västländerna förenar sina krafter i kampen mot terrororganisationen IS, alltså den så kallade Islamiska Staten.

Rysslands president Vladimir Putin har träffat den franska presidenten François Hollande i Moskva. Presidenterna intygade efter mötet att de tillsammans tänker kriga mot IS.

Frankrike bombar terrororganisationen IS mål i Syrien. Putin sade att Ryssland är villigt att samarbeta också med den grupp av länder som kämpar mot IS och som USA leder. Hollande samlar en stor grupp länder som ska försöka utrota IS.

Den islamistiska organisationen IS gjorde flera terrordåd i Frankrikes huvudstad Paris den 13 november. Många europeiska städer har höjt sin säkerhet på grund av terrorhotet.

Under senhösten har Putin blivit en populär samarbetspart för många västländer. Bara för några månader sedan ville många västländer  inte ha något med Putin att göra, på grund av den ryska politiken i östra Ukraina.

Relationen mellan Ryssland och Turkiet är däremot dålig efter att Turkiet sköt ner ett ryskt militärplan. Turkiet är ett Nato-land och det ryska planet flög i Turkiets luftrum.

Ryssland straffar nu Turkiet med ekonomiska sanktioner. Man tror ändå inte att Ryssland och Turkiet börjar kriga på grund av händelsen.

1 svar på ”Ryssland och västländerna krigar mot IS”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)