Ryssland omringar staden Mariupol

Text: Petri Kiuttu, källor HS, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.03.2022

Ryssland fortsätter att anfalla staden Mariupol i Ukraina. Mer än 80 procent av husen i Mariupol har skadats. Många av byggnaderna i Mariupol har totalförstörts.

De ryska trupperna har redan ryckt fram till Mariupols centrum.

Förra veckan bombade Ryssland teaterhuset i Mariupol. Hundratals människor hade sökt skydd i teaterns källare.

Det bor 350 000 människor i Mariupol. Invånarna kommer inte ut ur Mariupol eftersom Ryssland har omringat staden. Maten och vattnet har tagit slut i Mariupol.

Ryssland uppmanade på söndagen staden Mariupol att ge upp, alltså inte längre slåss emot de ryska styrkorna. Ukraina godkände inte Rysslands förslag.

Räddningsstyrkor söker ännu efter överlevande i ruinerna av teaterhuset i Mariupol.

Ryssland bombar städer i västra Ukraina

Ryssland anfaller också västra Ukraina. Ryssland har bombat många städer i västra Ukraina.

Ryssland har skjutit missiler nära flygplatsen i Lviv. Lviv är en viktig stad eftersom många ukrainare flyr till EU-länderna via Lviv. Också många journalister från hela världen finns i Lviv.

Enligt Storbritannien och USA har de ryska styrkorna kommit bara litet framåt i Ukraina.

Zelenskyj vill ha fredssamtal

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kräver ordentliga fredssamtal med Ryssland. Zelenskyj vill att Ukraina ska fortsätta vara ett självständigt land.

Zelenskyj föreslog på måndagen att han och Rysslands president Vladimir Putin ska träffas. Zelenskyj tycker att mötet kan hållas i staden Jerusalem i Israel.

Ukraina kräver att också Kina fördömer det ryska anfallet. Ukraina vill att Kina ska tänka på samma sätt som länderna i väst och ogilla Rysslands anfall. Ukraina vill att Kina ska fördöma kriget som Ryssland startade. Kina har inte fördömt kriget som inletts av Ryssland. Kina har inte heller deltagit i protesterna mot kriget.

USA:s president Joe Biden talade med Kinas ledare Xi Jinping i telefon på fredagen. Enligt Biden är det ett dåligt beslut om Kina stöder Ryssland.

Ryssland anföll Ukraina för nästan fyra veckor sedan. Många ukrainska civila och soldater har dött under kriget. Ryssland har förlorat mer än 10 000 soldater i kriget.

Bilden visar är en ukrainsk soldat som står vakt vid en vägspärr utanför Kiev.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)