Ryssland tog över Fortums egendom

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle, HS
Foto: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Artikel publicerad: 04.05.2023

Ryssland har tagit över den egendom som Fortum har i Ryssland. Rysslands president Vladimir Putin undertecknade beslutet om detta förra veckan.

Det finländska energibolaget Fortum har allvarliga problem i Ryssland. Ryssland har tagit över alla Fortums tillgångar i Ryssland. Det betyder att Ryssland bestämmer över Fortums ryska verksamhet för tillfället.

Rysslands president Vladimir Putin undertecknade förra veckan en lag som ger den ryska staten rätt att ta över utländsk egendom. Putins lag är en motåtgärd mot att rysk egendom har beslagtagits utomlands.

Enligt Ryssland kommer Fortum inte att förlora sin egendom, utan situationen är tillfällig. Fortum kan dock inte längre bestämma hur man ska fungera i Ryssland. Ryssland har också bytt ut direktören för Fortums ryska verksamhet.

Fortum har egendom i Ryssland värt 1,7 miljarder euro. Fortum har sju stora kraftverk i Ryssland. Fortum hade planerat att lämna Ryssland på grund av att Ryssland anföll Ukraina.

Ingen på Fortum vet vad som kommer att hända med företagets verksamhet i Ryssland. Fortum ägs av den finska staten.

Jyri Häkämies, vd för organisationen Finlands Näringsliv EK, säger att Ryssland skapar svårigheter för sig själv.

– Det kommer att bli svårt för Ryssland att locka utländska företag i framtiden. Rysslands ekonomi kommer att ligga efter resten av världen. Rysslands teknologi utvecklas inte i samma takt som i andra länder, säger Jyri Häkämies.

Bilden visar Fortums kraftverk i staden Njagan i Sibirien. Sibirien hör till Ryssland. Kraftverket producerar el från naturgas. Bilden är från år 2013. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)