Ryssland vill vara en stormakt

Text: Markku Juusola, källor STT, Yle, Helsingin Sanomat
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 29.03.2022

Varför i all världen attackerade den ryska armén Ukraina? En orsak är åtminstone att Ryssland har varit en stormakt. Det är därför de ryska ledarna tycker att Ryssland fortfarande måste vara en stormakt.

Ryssland var en stormakt redan på 1800-talet. Många östeuropeiska länder hörde då till Kejsardömet Ryssland. År 1917 kollapsade Kejsardömet Ryssland och Sovjetunionen föddes. Sovjetunionen lade under sig många östeuropeiska länder ända tills Sovjetunionens kollapsade år 1989.

Många östeuropeiska länder och delar av Sovjetunionen slog sig samman med väst på 1990-talet. Länderna gick med i Europeiska unionen och försvarsalliansen NATO. Detta har länge irriterat den ryske presidenten Vladimir Putin.

Putin är rädd för Nato

Till Nato hör 30 länder i Europa och Nordamerika. USA är det största Nato-landet. Putin och hans kamrater i den ryska ledningen är rädda att Nato och USA hotar Ryssland. Därför kräver Putin att Rysslands grannar inte går med i Nato.

Ukraina hörde till Kejsardömet Ryssland och till Sovjetunionen. Landet blev självständigt i början av 1990-talet. Under 2000-talet har Ukraina velat gå med i Europeiska unionen och kanske också i NATO. Putin gillar inte den idén.

Enligt Putin ligger Ukraina i Rysslands intresse. Det betyder att Putin anser att Ukraina ska vara på Rysslands sida i viktiga frågor. Ukrainas och Rysslands kulturer, språk och folk liknar varandra, ungefär på samma sätt som de nordiska ländernas språk och kulturer påminner om varandra.

Putin är också rädd för demokrati

Ryssland invaderade Ukraina redan år 2014. Då erövrade Ryssland Krimhalvön och Donbassregionen i östra Ukraina. Ryssland har också krigat mot Georgien och tvingat Vitryssland till samarbete. Orsaken till Rysslands beteende är samma i alla dessa fall. Ryssland vill att grannländerna inte ska gå med i Nato.

Putin och hans kamrater är också rädda för demokrati. I en demokrati väljer folk i fria val de riksdagsledamöter som ska bestämma i landet. Det ryska folket kan kräva demokrati i sitt eget land om de ser att Ukraina blir en rik och demokratisk medlem av Europeiska unionen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)