Sanktioner försvagar den ryska ekonomin

Text: Markku Juusola, källor: Yle, Helsingin Sanomat
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.03.2022

Västländerna har infört många sanktioner mot Ryssland efter att Ryssland anföll Ukraina. Sanktionerna påverkar hela världen. Sanktionerna märks också i Finland. Till exempel stiger priserna på mat, el och bensin.

Det finns många typer av sanktioner. Med ekonomiska sanktioner försöker västländerna göra Rysslands ekonomi så svag att Ryssland tvingas avsluta kriget. Ryssarna blir fattigare på grund av sanktionerna. Västländerna hoppas att det leder till missnöje med ryska ledare och det dyra kriget.

På grund av sanktioner kan ryska banker inte fungera i västländerna. Västerländska företag lämnar Ryssland. Handeln mellan Ryssland och västvärlden har minskat väldigt mycket. Ryska produkter säljs inte i västerländska butiker.

Sanktioner för oligarker och politiker

Sanktionerna gäller också många människor. Det finns tiotals affärsmän i Ryssland som är mycket rika. De kallas oligarker. Oligarki betyder att några få personer har all makt.

De ryska oligarkerna måste lyda och stödja president Vladimir Putin. Länder i väst har nu tagit över oligarkernas egendom. Västländerna har slutat göra affärer med oligarker.

Sanktionerna gäller också för ryska politiker som tagit beslutet om anfall mot Ukraina. Dessa politiker är inte välkomna i väst.

Sanktionerna gäller även annat samarbete med Ryssland. Sanktionerna påverkar till exempel idrott och kultur. Ryska idrottare får inte delta idrottstävlingar. Ryska musiker får inte delta i Eurovision Song Contest.

Sanktionerna märks även i Finland

Också finländska företag har lämnat Ryssland. Valio tillverkar mjölkprodukter. Paulig rostar kaffe. Fazer gör godis. Neste gör bränsle av olja. Alla de här företagen har lämnat Ryssland. Och Prisma stänger sina butiker i Ryssland.

Ryssland producerar mycket olja och gas. På grund av kriget och sanktionerna stiger gas- och oljepriserna. Det syns också på bensinstationerna i Finland. Bensinen har blivit dyrare och kostar över två euro per liter. Bensinen kan stiga till tre euro litern. Transportföretagare och jordbrukare är oroade. De har inte råd med dyrt bränsle.

Den dyra oljan leder till att priserna på många andra produkter också stiger. Till exempel kommer priset på mat att stiga en hel del inom en snar framtid.

Kriget i Ukraina kan dela upp världen på nytt

Men inte alla länder i världen har infört sanktioner. Sanktioner har främst införts av länderna i Europeiska unionen och av USA. Många stora länder, som Kina, Indien och Brasilien, har inte deltagit i alla sanktioner.

Många spänner sig för vad Kina nu kommer att göra. Kina har varit en vän till Ryssland. Kina har inte fördömt Rysslands anfall mot Ukraina. Kinas stöd är viktigt för Ryssland. Rysslands ekonomi kan falla ihop utan kinesiskt stöd.

Kinas relationer med västvärlden kan bli sämre om Kina hjälper Ryssland i kriget. Då kan världen delas upp i två grupper som är isolerade från varandra. I den ena gruppen finns demokratiska länder som till exempel USA och länderna i Europa. I den andra gruppen finns Kina och Ryssland, som leds av diktatorer, alltså ledare som ensamma bestämmer om det mesta i landet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)