Sanktionerna mot Iran tas bort

Text: Petri Kiuttu, källor HS, Metro
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.01.2016

Iran har länge utsatts för sanktioner från länderna i väst. Nu börjar man ta bort sanktionerna och knyta kontakter på nytt.

Det internationella atomenergiorganet IAEA meddelade på veckoslutet att Iran har gjort det som krävs i kärnkraftsavtalet. Det betyder att IAEA inte längre tror att Iran bygger kärnvapen. Det betyder också att Iran nu anses vara ett internationellt tryggt land. Ett land som andra länder kan idka handel med.

Iran och USA hann redan på veckoslutet frige fångar som tecken på att de kommer överens. Ländernas utrikesministrar träffades också.

Iran har 82 miljoner invånare. Landet producerar mycket olja. När Iran nu igen lagligt kan börja exportera olja kommer det att påverka världsmarknadspriset på olja.

Finlands förra utrikesminister Erkki Tuomioja tror att kärnkraftsavtalet med Iran är mycket betydelsefullt. Enligt Tuomioja skapar det här nya möjligheter.

– Sämjan med Iran kan också påverka fredsförhandlingarna i Mellanöstern och med Syrien.

Iran är en stor handelspart

Man tror att Iran i framtiden kommer att vara en betydelsefull handelspart för USA och Europeiska unionen (EU). USA, EU, Ryssland och Kina lättar på de ekonomiska sanktionerna litet  i taget.

USA:s tidigare president George W. Bush hotade starta ett krig mot Iran. Enligt Bush hör Iran till de onda länderna, liksom Irak och Nordkorea.

Irans president Hassan Rouhani säger att det är en stor och viktig sak för Iran när sanktionerna tas bort. Också USA:s president Barack Obama var glad över sämjan. USA:s utrikesminister John Kerry sade att Irans kärnkraftsprogram nu är fredligt.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)