Små framsteg i samtalen mellan Ukraina och Ryssland

Text: Markku Juusola, källa STT
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.03.2022

Under helgen fortsatte Ryssland med att attackera Ukraina. Men representanter för Ukraina och Ryssland berättade också att förhandlingarna fortsätter. Samtalen mellan de två länderna går litet framåt nu.

Representanter för Ukraina och Ryssland fortsatte förhandlingarna på måndag. Att förhandla betyder att diskutera och samtala om viktiga saker. Ukraina och Ryssland förhandlar om fred. Ukrainas representant Mychajlo Podoljak säger att Ukraina kräver vapenvila, alltså  ett slut på striderna. Ukraina kräver också att ryska trupper lämnar Ukraina.

Ryssarna säger också att förhandlingarna har gått framåt. Det ger hopp om att en vapenvila snart kan nås i Ukraina. Fredsförhandlingarna fortsätter under tisdagen.

Ryssland skjuter mot städer

Det ryska anfallet fortsätter trots allt. Ryska missiler förstörde en ukrainsk militärbas under helgen. Mer än 30 människor dog. Basen ligger bara 20 km från grannlandet Polen. Många är därför oroliga att kriget kan sprida sig till Ukrainas grannländer.

Ryssarna skjuter bomber och missiler mot ukrainska städer. Det har varit svårt att hjälpa invånare i staden Mariupol på grund av bombardemangen. Det har redan dött 2 500 människor i Mariupol under kriget, berättar nyhetskanalen SkyNews.

2,5 miljoner människor har flytt från Ukraina

Mer än 2,5 miljoner människor har flytt från kriget i Ukraina. De flesta av dem har åkt till Polen. Antalet flyende människor kommer säkert att öka ännu. Några tusen flyktingar har kommit till Finland från Ukraina.

Europas länder ogillar det ryska anfallet. Många länder har ordnat stora demonstrationer mot kriget.

Också i Finland har många demonstrerat mot kriget. 4 000 människor demonstrerade i Helsingfors förra lördagen. Då kallades demonstrationen för Mothers for Peace, som betyder Mammor för fred. Demonstrationen ordandes av två mammor.

Många finländarna vill hjälpa ukrainare. Människor ger pengar och varor till organisationer som hjälper ukrainska flyktingar. I lördags ordnade Yle en konsert till stöd för Ukraina. Konserten sändes på tv. Under konserten gav finländarna mer än sex miljoner euro till ukrainska människor som utsatts för kriget.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)