Snart billigt använda telefon på resa inom EU

Text: Maria Österlund
Foto: Leppävaaran Pyrintö
Artikel publicerad: 02.02.2017

I sommar ska vi kunna använda vår mobiltelefon i andra EU-länder utan extra kostnad.

De flesta finländare har fasta månadsavgifter för telefonen. För omkring 20 eller 30 euro kan vi ringa och skicka meddelanden men också surfa på nätet hur mycket vi vill.

När vi reser är det annorlunda. Då ska vi betala så kallade roaming-avgifter. Det är avgifter vi måste betala för att använda utländska mobilnät.

Hittills har vi kunnat få en större telefonräkning än vanligt om vi har använt telefonen mycket när vi har varit utomlands.

Nu har EU bestämt att roaming-avgifterna inom EU ska tas bort den 15 juni. Det betyder att vi ska kunna använda vår mobiltelefon precis som vanligt när vi reser i andra EU-länder. På det sättet ska vi känna att vi EU-medborgare hör ihop.

Stora prisskillnader

Det kanske ändå inte blir riktigt så. Telefonavgifterna är olika stora i olika EU-länder. I Finland har vi billiga telefonavgifter och rätt att använda stora mängder mobildata till ett fast pris. I till exempel Portugal, Belgien och Tyskland är det dyrare.

Det är våra finländska mobiloperatörer som ska betala en avgift till de utländska operatörerna när vi använder telefonen i andra EU-länder. Operatörerna i länder i södra Europa vill ha ett högt pris och operatörerna i norra Europa protesterar.

Om våra finländska operatörer måste betala stora summor till operatörerna i andra länder kanske de höjer priset på mobilavgifterna också i Finland.

Nu kanske mängden data man får använda utan extra avgift begränsas när man reser.

Troligen kan vi ringa och skicka meddelanden utan extra kostnad inom EU i sommar. Att ladda stora mängder data och till exempel titta på filmer kanske ändå kostar extra också efter den 15 juni.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)