Spännande presidentval i USA

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 05.11.2020

Presidentvalet i USA är mycket spännande. Bägge kandidaterna har ännu möjlighet att vinna valet.

donald trump
President Donald Trump talade i Vita huset i Washington dagen efter valet.

De amerikanska väljarna har valt antingen Donald Trump eller Joe Biden till nästa president.

Trump är den nuvarande presidenten och han är det republikanska partiets kandidat. Biden har varit vicepresident tidigare och han är det demokratiska partiets kandidat.

Just nu leder Joe Biden. På torsdag eftermiddag hade rösträkningen hunnit så långt att Biden hade samlat 253 elektorer. Donald Trump hade fått ihop 213 elektorer. 72 elektorer var ännu oklara. Det är elektorerna som till slut röstar fram presidenten.

Tisdagen den 3 november var valdag i USA. Man har ändå inte ännu hunnit räkna alla röster.

Det amerikanska presidentvalet går till så att väljarna röstar på elektorer i sina egna delstater. Sedan är det elektorerna som väljer president.

Man tror ändå att valresultatet kan bli klart ännu under torsdagen. Det är valresultatet i delstaterna Georgia, Arizona och Nevada som blir avgörande för vem som vinner valet.

President Donald Trump hann redan utropa sig själv till vinnare i valet fastän rösträkningen ännu pågick. Trump har hotat föra valresultatet till domstol om han förlorar. Trump påstår att valet inte har varit hederligt. Det här har väckt mycket uppståndelse både i USA och många andra länder.

Joe Biden tror att han kommer att vinna valet när alla röster är räknade.

gatuvy new york
Människor samlades utanför biblioteket i New York för att vänta på valresultatet. Bilden är tagen den 4 november, dagen efter valet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)