Spänt läge mellan USA och Iran

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.09.2019

Den senaste tiden har relationen mellan Iran och USA blivit sämre. Iran bryter mot kärnavtalet med avsikt.

USA:s president Donald Trump sade förra veckan att USA inte vill ha krig mot Iran. Trump säger att det är ganska klart att Iran bär ansvaret för attacken mot oljeanläggningarna i Saudiarabien. Trump sade ändå att USA är berett på krig, om det blir ett sådant.

Det gjordes attacker mot det Saudiarabiska statliga oljebolaget anläggningar för snart två veckor sedan. Attackerna gjordes med drönare, små obemannade plan. Attackerna orsakade stora eldsvådor. På grund av attackerna stiger priset på råolja.

Attacker mot tankfartyg

Irans nationalgarde har i år flera gånger attackerat tankfartyg i Persiska viken. Iranska soldater har beslagtagit olja som man har fört till andra arabiska länder.

Iran fortsätter också bryta mot det internationella kärnavtalet. Iran anrikar uran så att landet ska kunna bygga egna kärnvapen. Iran hotar också andra länder med kärnvapen.

Iran retar medvetet västländerna. Trump sade upp kärnavtalet med Iran som hade gjorts 2015. De europeiska länderna Storbritannien, Frankrike och Tyskland tror fortfarande på avtalet. Dessa länder anser att avtalet är det bästa sättet att begränsa Irans hot med kärnvapen.

Källor Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)