Spänt mellan Ryssland och väst

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.04.2021

Relationen mellan Ryssland och västländerna är sämre än på mycket länge. Många svåra frågor har skapat den besvärliga situationen.

I april flyttade Ryssland tiotals tusen soldater till området nära gränsen till Ukraina. Ryssland har nu stora mängder soldater vid den rysk-ukrainska gränsen nära området Donetsbäckenet i östra Ukraina. Donetsbäckenet kallas också för Donbass. Minst två ukrainska soldater har dött i strider den senaste tiden. I Ukraina är man rädd att Ryssland tänker ta flera områden i Ukraina och förena dem med Ryssland.

Ledare i många andra länder fördömer det Ryssland gör. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger att man måste respektera Ukrainas gräns. President Sauli Niinistö säger att Finland stöder Ukrainas självständighet.

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är i mycket dåligt skick. Navalnyj sitter i fängelse i Ryssland. Han har problem med hjärtat. Läkarna säger att Navalnyj kan dö. Västländerna godkänner inte den dom Navalnyj har fått. Henri Vanhanen är Utrikespolitiska institutets forskare. Han säger att relationerna mellan Ryssland och västländerna är mycket dåliga. Forskaren säger att läget kan bli farligt om man inte kan förhandla om sakerna.

Källor STT, Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)