Stora demonstrationer i Israel

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva / AFP / Jack Guez
Artikel publicerad: 15.03.2023

Det har varit stora demonstrationer i Israel de senaste veckorna. Människor protesterar mot nya lagar som Israels regering vill ha.

Det var igen stora demonstrationer i Israel förra veckoslutet. En halv miljon människor deltog i demonstrationerna. Den största demonstrationen hölls i staden Tel Aviv. Människor som deltar i demonstrationer kallas för demonstranter.

Protester mot regeringens nya lagar

Demonstrationerna i Israel har pågått i mer än två månader. Människorna protesterar mot den israeliska regeringens reformer, alltså förnyelser. Demonstranterna säger att de nya lagarna är ett hot mot demokratin. Många säger att de nya lagarna också är ett hot mot ett rättvist domstolsväsende. Ett rättvist domstolsväsende betyder att politiker inte kan påverka hur domarna jobbar. Domarna och domstolarna är då självständiga från politiken.

Israels regering planerar nya lagar som ger regeringen mer makt att bestämma vem som får vara högsta domstolens domare. Om lagarna godkänns får politikerna mera makt. Demonstranterna säger att regeringens planer är olagliga.

Demonstranterna är också rädda att Israel förvandlas till en diktatur, alltså till ett land där bara några politiker bestämmer om det mesta.

Många säger att Israel snart är som landet Ungern. Ungern har blivit ett problemland för Europeiska Unionen EU. Ungerns premiärminister Viktor Orbán bestämmer om väldigt mycket i Ungern.

Israels nya regering började jobba i december 2022

Israels regering är den mest högerorienterade regeringen i landets historia. Regeringen leds av premiärminister Benjamin Netanyahu. Den nya regeringen började jobba i slutet av förra året. Israels nya regering vill bland annat ha makt över högsta domstolen. Demonstranterna säger att det är farligt om politikerna får mera makt eftersom människor i Israel då kanske behandlas orättvist.

Premiärminister Netanyahu anklagas för korruption, det vill säga att ha tagit emot mutor som till exempel fina presenter.

Den israeliska regeringens justitieminister Yariv Levin säger att de vill godkänna reformerna redan före början av april. Reformerna ska godkännas av Israels parlament. Israels parlament har vårpaus från 2 april då den judiska påsken Pesach firas i Israel.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)