Stora protester i Iran

Text: Betty Marschan, källor Yle, The Guardian
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.09.2022

Många människor protesterar i Iran och även i andra länder. Människor vill ha större frihet. Protesterna började efter att en ung iransk kvinna dog efter att polisen tog fast henne.

Den 16 september dog Mahsa Amini i Irans huvudstad Teheran. Amini hade två dagar tidigare tagits fast av polisen. Många tror att den iranska polisen dödade henne för att hon slarvade med sin huvudduk.

Det är mycket stränga regler i Iran om hur kvinnor ska klä sig. Reglerna gäller också hijab, alltså huvudduken. Polisen övervakar att kvinnorna använder hijab för att täcka håret, halsen och axlarna.

Amini togs fast för att hon inte täckt hela håret med huvudduken. Några dagar senare var Amini död. Vittnen säger att Amini hade blivit hårt slagen av polisen. Men iranska myndigheter säger att hon dog av en hjärtattack. Amini blev 22 år gammal.

Stora protester i många länder

Aminis död har lett till stora protester i många länder. Kvinnor tar av sig huvudduken och klipper sitt hår för att visa hur arga de är över de stränga reglerna.

Det är farligt att protestera i Iran. Nästan 60 personer har redan dött under protesterna. Men det är svårt veta vad som händer i Iran efter att de iranska myndigheterna stängt internet.

Det pågår också protester i andra länder. Bland annat iranier som bor utomlands protesterar mot stränga regler i Iran. Många politiker och aktivister har fördömt den iranska polisens beteende.

Demonstrationer och protester mot den iranska regeringen har hållits bland annat i Aten, Berlin, Bryssel, Istanbul, Madrid, New York och Paris. Även i Helsingfors har flera demonstrationer ordnats  mot det iranska styret.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)