Storbritannien lämnar snart EU

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.11.2018

EU-länderna godkände förslaget till avtal om hur Storbritannien ska lämna Europeiska unionen. Storbritanniens parlament ska rösta om avtalet om ett par veckor, den 11 december. Det är möjligt att parlamentet säger nej till avtalet.

EU-ländernas ledare hade ett möte förra veckoslutet. På mötet godkände man avtalet om hur Storbritannien ska lämna Europeiska unionen.

Många av EU-ledarna sade att de är ledsna över att Storbritannien ska lämna EU.

– Det här är verkligen inte något att fira. Det är en tråkig situation, sade Finlands statsminister Juha Sipilä.

– Vi ska förbli vänner till tidens slut och längre än så, sade Donald Tusk. Han är ordförande för Europarådet och höll tal på mötet.

Nu ska avtalet behandlas av Storbritanniens parlament, alltså riksdag. Parlamentet röstar om avtalet den 11 december. Storbritanniens premiärminister Theresa May försöker locka parlamentsledamöterna att godkänna avtalet. Det är en svår uppgift eftersom många tycker att avtalet är dåligt.

May hör till det konservativa partiet Tory. Många av Mays partikamrater är mot avtalet. De säger att avtalet inte garanterar en ordentlig separation från EU. Enligt avtalets motståndare kommer Storbritannien att vara beroende av EU också efter att landet inte längre är medlem.

Storbritannien ska lämna Europeiska unionen (EU) i slutet av mars nästa år.

1 svar på ”Storbritannien lämnar snart EU”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)