Striden om Aleppo är slut

Text: Markku Juusola, källa FNB
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.12.2016

Syriens regeringsstyrkor och dess allierade har vunnit striden om östra Aleppo.

De östra delarna av staden Aleppo hölls länge av rebellerna i Syrien. Staden Aleppo var en delad stad ända sedan 2012. Staden ligger i nordvästra Syrien nära gränsen till Turkiet.

Rebeller och människor som bodde i östra Aleppo flyttar nu till området Idlib i västra delen av Syrien. I det området har de syriska rebellerna ännu makten.

Det var viktigt för Syriens regering och dess ledare Bashar al-Assad att ta makten över hela Aleppo. Men experter tror att det ännu är långt till en seger i hela det invecklade kriget i Syrien.

Regeringens styrkor började det stora anfallet mot östra Aleppo för en månad sedan. Regeringens soldater har haft hjälp av ryska flyganfall och av soldater från Iran och Libanon.

Regeringens och Rysslands styrkor bombade östra Aleppo i flera veckor. Många europeiska länder anser att de gjorde sig skyldiga till krigsbrott när de dödade också civila människor. Syriens regering och Ryssland säger att de inte har gjort något fel. De anser att rebellerna är terrorister.

Över 100 000 människor har flytt från sina hem i Aleppo efter att anfallet började. FN:s barn- organisation Unicef berättar att tiotusentals (barn) har sett blodiga strider i Aleppo.

Kriget i Syrien har pågått redan i sex år. Minst 300 000 människor har dött. Av dessa är en tredjedel civila och 16 000 barn.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)