Strider i Ukraina trots vapenvila

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva/ AFP
Artikel publicerad: 09.09.2014

Vapenvilan som började i fredags har redan brutits flera gånger. Under veckoslutet har strider förekommit åtminstone i närheten av städerna Mariupol och Donetski.

I slutet av förra veckan talade Ukrainas president Petro Porosjenko och Rysslands president Vladimir Putin i telefon. De kom överens om att det skulle bli vapenvila i östra Ukraina.

Trots vapenvilan har det förekommit strider på flera håll i östra Ukraina. På måndag var det osäkert hur läget utvecklar sig. Flera Nato-länder har lovat hjälpa Ukraina med vapen och militära rådgivare om det behövs. EU-länderna har också redan diskuterat nya sanktioner mot Ryssland.

Ryssland har hela tiden sagt att det inte finns några ryska soldater i Ukraina och att Ryssland inte har några avsikter att anfalla Ukraina. Den ryska organisationen ”Soldatmödrar” säger däremot att flera tusen ryska soldater har skickats till Ukraina. Enligt organisationen har minst 200 ryska soldater dött i striderna där.

Befolkningen i Ukraina är delad i konflikten. Särskilt i västra Ukraina vill folket att landet ska knyta närmare kontakter med västländerna och EU. I östra Ukraina är en stor del av folket ryskspråkigt. Där finns det många som gärna vill ha mera och bättre kontakter med Ryssland.

Konflikten började i början av detta år när Ukrainas president Viktor Janukovitj lät bli att skriva under ett samarbetsavtal med EU. Det ledde till protester och demonstrationer. Aresenij Jatsenjuk tog makten i landet men det tyckte Ryssland var fel. Ryssland gjorde då halvön Krim till en del av Ryssland. Sedan dess har oroligheterna fortsatt i de östra delarna av Ukraina.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)