Svårt att få slut på striderna i Gaza

Text: Maria Österlund, källor Yle, HS, HBL
Foto: Lehtikuva/AFP/Said Khatib
Artikel publicerad: 15.03.2024

Kriget mellan Israel och palestinska Hamas har pågått i över fyra månader.
Människorna i Gaza lider svårt.

Kriget mellan Israel och den palestinska extrema organisationen Hamas har pågått sedan oktober i fjol.

Över 30 000 människor har dött i Gaza och väldigt många har fått sina hem förstörda. Människorna i Gaza har det mycket svårt. Det är brist på många viktiga saker, som mediciner, rent vatten och mat.

I slutet av februari behandlade FN:s säkerhetsråd ett förslag om vapenvila i Gaza. Många stödde förslaget men USA som stöder Israel använde sin vetorätt och sade nej. Israel och USA anser att Hamas måste frige alla människor de har som gisslan innan det kan bli vapenvila.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anser att Hamas måste ändra inställning för att det ska kunna bli vapenvila.

Israel attackerade Gaza i oktober i fjol. Det var efter att Hamas den 7 oktober hade attackerat Israel och dödat över 1 400 personer. Hamas tog också över 200 personer till fånga, som gisslan. Konflikten mellan Israel och palestinierna har ändå pågått redan i tiotals år.

Gaza är ett 40 kilometer långt och smalt område vid Medelhavet. Där bor ungefär två miljoner människor, mest palestinier.

FN:s byrå för samordning av humanitära insatser OCHA har sagt att över en halv miljon människor kan dö av svält i Gaza. Det är bråttom att få en vapenvila och hjälp till människorna. Det pågår förhandlingar, men det är svårt att få vapnen att tystna

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)