Sveriges kung Carl XVI Gustaf firade 50 år på tronen

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: AFP/ Lehtikuva/ Janerik Henriksson
Artikel publicerad: 19.09.2023

Sveriges kung Carl XVI Gustaf har varit kung i 50 år. Därför var det fest i Sverige under veckoslutet.

Svenska kronprinsessparet med barn.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på väg till Drottningholmsteatern i Stockholm den 14 september. Till vänster deras barn, prinsessan Estelle och prins Oscar. Bild: AFP / Lehtikuva / Fredrik Sandberg

Carl Gustaf blev kung i Sverige den 15 september 1973. Han var då 27 år gammal. Carl Gustaf har nu regerat i Sverige i 50 år.

Kungen firades i Sverige under veckoslutet. Det ordnades fest i det kungliga slottet i Stockholm. Också Finlands president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio deltog i festen.

Finland har en särskild relation till Sverige. Sverige är Finlands grannland i väst. Finland var också en del av Sverige i 600 år. Den svenska tiden tog slut i Finland år 1809.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har en varm och nära relation till Finland. Den unga kungen Carl Gustaf hade president Urho Kekkonen som ett slags fadersfigur. Kekkonen var president i Finland åren 1956-1982.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker Finland den här veckan.

Människor på balkongen i Stockholms slott.
En del av kung Carl Gustafs hedersgäster på slottets balkong. Längst till vänster står Finlands president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio. I mitten står prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia, drottning Silvia och prins Oscar. Längst till höger kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle. Bild AFP / Lehtikuva / Jonathan Nackstrand

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)