Syrien behöver mycket hjälp

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.02.2017

De syriska flyktingarna kommer att behöva hjälp för miljarder euro de kommande åren.

Förra veckan hölls ett möte i Helsingfors där man diskuterade hurdan hjälp Syrien behöver. I mötet deltog representanter för  FN och för 240 organisationer som hjälper Syrien tillsammans med FN.

Mötet konstaterade att det behövs tre miljarder euro i år för att hjälpa människorna i Syrien. Organisationerna hoppas dessutom att man skulle få ihop fyra miljarder euro för att hjälpa människor som har flytt från Syrien. Var femte syrier har lämnat sitt hemland på grund av kriget.

På mötet tackade man särskilt Syriens grannar Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten för att de har gjort mycket för att hjälpa flyktingarna.

Finlands biståndsminister Kai Mykkänen rättade till en missuppfattning.

– I Finland är det många som tänker på unga män när man talar om flyktingar. Ändå är största delen, 70 procent, av flyktingarna i Syriens grannländer kvinnor och barn, sade han.

Fredsförhandlingarna startade

Det är nu vapenvila i kriget i Syrien. Fredsförhandlingarna började i Kazakstans huvudstad Astana i förra veckan. Ryssland, Iran och Turkiet leder förhandlingarna.

Syriens regering och representanter för olika rebell- grupper deltar i förhandlingarna. Till en början ville inte alla rebellgrupper förhandla direkt med regeringen. De sade att orsaken var att regeringen fortsätter att bomba och attackera rebellerna.

Källa FNB

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)