Talibanerna tog över Kabul

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 16.08.2021

Nästan hela Afghanistan har tagits över av den extremistiska Taliban-rörelsen. På söndagen närmade sig talibanerna den afghanska huvudstaden Kabul.

Den extrema islamistiska Taliban-rörelsen intog Afghanistans huvudstad Kabul på söndagen. Afghanistans president Ashraf Ghani säger att han kommer att avgå. President Ghani flydde från Afghanistan till Tadzjikistan.

Talibanerna säger att det inte kommer att finnas någon tillfällig ledning i Afghanistan. Talibanerna tar genast kontroll över Afghanistan.

Talibanrörelsen planerar att återställa Afghanistan som ett islamiskt emirat. Från år 1996 till 2001 hette landet Islamiska emiratet Afghanistan och styrdes av talibanrörelsen. Särskilt utbildade afghanska kvinnor är nu rädda för att talibanerna ska hämnas på dem. Också utomlands är många väldigt oroade för de afghanska kvinnornas situation.

170 afghaner ska hjälpas till Finland

Många länder evakuerar nu sina ambassader i Afghanistan. Finland evakuerar, det vill säga förflyttar till säkerhet de anställda på Finlands ambassad. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger att det är svårt att fungera i Afghanistan eftersom situationen förändras snabbt.

Situationen i Afghanistan förändrades förra våren och sommaren när utländska soldater lämnade landet. I början av året beslutade USA att dra tillbaka alla sina soldater från Afghanistan. Många kritiserar nu den amerikanske presidenten Joe Bidens beslut. Talibanerna intog Afghanistans största städer några dagar efter att utländska soldater lämnat Afghanistan.

Det fanns också finska soldater i Afghanistan som fredsbevarare i 20 år. Även alla finska soldater har lämnat Afghanistan.

Finlands regering kommer att hjälpa afghaner som arbetat för Finland i säkerhet i Finland. Dessa människor hotas av talibanerna. 170 afghaner kommer att föras till Finland till säkerhet.

Källor IL, STT, Yle

Kabuls flygplats är i kaos när tusentals människor försöker fly från Afghanistan. På bilden syns amerikanska soldater och afghaner på flygplatsen den 16 augusti. USA har skickat 3 000 soldater till Afghanistan. Amerikanska trupperna hjälper till med evakueringarna.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)