Terrorattack i Bryssel

Text: Petri Kiuttu, källa FNB
Foto: Lehtikuva/Geert Vanden Wijngaert
Artikel publicerad: 22.03.2016

Det har inträffat flera explosioner i Belgiens huvudstad Bryssel. Två bomber exploderade på flygplatsen. Det har också exploderat på två metrostationer. Åtminstone 26 människor har dött och tiotals är allvarligt skadade.

På tisdag morgon inträffade flera bombexplosioner på flygplatsen och på metrostationer i Bryssel. Det handlar om terrorattacker.

Åtminstone den ena explosionen på flygplatsen tror man var en självmordsattack. Den belgiska nyhetsbyrån säger att det först var skottlossning på flygplatsen, sedan explosioner och man hörde samtidigt någon ropa på arabiska.

Alla de större stationerna i Bryssel är stängda. Kollektivtrafiken i staden har stoppats. Belgien har höjt varningen för terrordåd till den högsta nivån.

De belgiska myndigheterna har ännu inte berättat från vilka länder de dödade människorna är. Enligt Finlands ambassad i Belgien bor det 4 000 finländare i Belgien.

De flesta europeiska städerna har nu höjt sin säkerhetsnivå. Det har blivit strängare i London, Paris och Frankfurt. Också i Finland har övervakningen på flygplatserna blivit strängare. Flygtrafiken mellan Helsingfors och Bryssel är stoppad tillsvidare. Utrikesministeriet uppmanar finländare i Bryssel att undvika offentliga platser.

De europeiska ländernas, EU:s och många andra länders ledare har strängt fördömt terrordåden i Bryssel. Också Rysslands president Vladimir Putin har fördömt attackerna och framfört sitt deltagande i offrens anhörigas sorg.

President Sauli Niinistö säger att Finland helt fördömer allt slags terrorism.

– Vi har igen tvingats se hur terrorister slår till mitt i Europa. Dåden i Bryssel är en fortsättning på terrordåden i Paris förra hösten. De är en fortsättning på självmordsbomben i Istanbul förra lördagen. Och en fortsättning på den fasa som terrororganisationen IS sprider i Syrien och Irak, säger Niinistö i sitt uttalande.

Källor FNB, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)