Terrorattack i Österrike

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 05.11.2020

På måndagen gjordes en terrorattack i Österrikes huvudstad Wien. Fem människor dödades i attacken och 22 skadades. Åtminstone sju är så illa skadade att de kan dö.

Terroristen dödade människor på sex olika ställen. Han var beväpnad med ett automatgevär och ett mindre skjutvapen. Han började attacken nära den judiska synagogan Stadttempel. I området där terrorattacken gjordes finns många restauranger och kaféer.

Polisen sköt ihjäl mannen som gjorde attacken. Han var 20 år gammal och medborgare både i Österrike och Nordmakedonien. Polisen säger att mannen stödde terroristorganisationen IS. Den här veckan har IS anmält att IS stod bakom attacken i Wien.

Enligt det österrikiska rundradiobolaget ORF fängslades mannen i fjol eftersom han försökte resa till Syrien. Mannen hade velat kriga med IS-krigarna i Syrien. Mannen släpptes ändå från fängelset eftersom han var en ung brottsling.

Den senaste tiden har det gjorts flera islamistiska terrorattacker i Europa. Personerna som har gjort attackerna har ofta varit radikala islamistiska personer.

Polisen i Österrike fortsätter leta efter andra personer som var med om att utföra attacken. I måndags utlystes tre dagars landssorg i Österrike.

Enligt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz var det här en terrorattack mot vanliga människor.

– Det här var ett avskyvärt terrordåd, en attack mot vårt sätt att leva, sade Kurz.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömde också attacken.

– Den islamistiska terrorismen är en gemensam fiende för hela Europa. Vi måste kämpa mot dessa mördare och de som stöder dem, sade Merkel till nyhetsbyrån Reuter.

Också Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin berättade att de är ledsna för det som hände i Österrike.

Österrike hade hittills klarat sig utan terrorattacker. De senaste åren har det gjorts flera attacker i Frankrike, Tyskland, Belgien och Storbritannien.

wien soldat
En österrikisk militärpolis på vakt utanför den judiska synagogan i Wien den 4 november.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)