Terrordåd har planerats i Molenbeek

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.04.2016

När polisen utreder terrorbrott i Europa leder spåren ofta till Molenbeek. Molenbeek är en stadsdel i Belgiens huvudstad Bryssel.

Molenbeek nämns ofta när man talar om islamistterrorister i Europa. Och det finns en orsak. Flera av de senaste årens terrordåd har planerats just i Molenbeek.

Det bor många människor med invandrarbakgrund i Molenbeek. Många är andra eller till och med fjärde generationens invandrare. Många har sina rötter i länder som förr hörde till Belgien.

Belgiens migrationspolitik är ganska misslyckad. Många personer med invandrarbakgrund är utslagna och lever på ett sätt utanför det officiella samhället. Deras framtid är inte ljus. De har ofta dålig utbildning och mycket svårt att få arbete.

Den som är arbetslös och känner sig misslyckad kan bli bitter. Då finns det en risk att personen vänder sig till radikala islamister som talar om hat och terror.

Minst 500 personer från Belgien har åkt till Syrien och Irak för att kriga. Det är mest i Europa  uträknat i relation till folkmängden. Belgien är ett land med 11 miljoner invånare. En del av krigarna som har stridit för Islamiska staten, alltså IS, kommer tillbaka till Belgien. Ett hundratal av dem bor i den fattiga stadsdelen Molenbeek.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)