Terrorister slog till på nytt i Storbritannien

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 06.06.2017

Sent på lördag kväll gjordes igen ett grymt terrordåd i Englands huvudstad London. Sju människor dödades och minst 50 skadades. Det här var det tredje terrordådet i Storbritannien på två månader.

Det var islamistiska terrorister som slog till i centrum av London sent på lördag kväll. Tre män körde med paketbil in i en folkmassa på bron London Bridge. Efter det steg männen ur bilden och började hugga människor med knivar. Polisen kom snabbt till platsen och sköt ihjäl terroristerna.

Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att man har tolererat för mycket extremism. Under de två senaste månaderna har 34 människor dödats och flera hundra skadats i terrordåd i Storbritannien.

May säger att det inte kan fortsätta så här. Hon kräver internationellt samarbete och en sträng inställning till terrorism. Hon vill också ha effektivare metoder för att övervaka internet där terroristerna gör upp sina planer.

Terrorismforskare säger att det kommer att bli vanligare med terrordåd i den närmaste framtiden.

Det hålls parlamentsval i Storbritannien på torsdag den här veckan. Valet flyttas inte på grund av terrorattackerna.

Extrema islamiska terrorister har gjort många allvarliga terrordåd i Europa de senaste åren. Terrorister slog till i Paris i januari och i december 2015, i Bryssel i mars 2016, i Nice i juli 2016, i Berlin i december 2016, i Stockholm i april 2017 och i S:t Petersburg i april 2017.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)