Terrororganisationen IS slog till i Iran

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 08.06.2017

Det gjordes flera terrorattacker i Irans huvudstad Teheran på onsdagen. Den islamistiska terrororganisationen IS har meddelat att den stod bakom attackerna. Minst 15 personer dog i attackerna och tiotals skadades.

På morgonen rusade fyra män med vapen in i Irans parlament. En av männen sprängde sig själv. De anfallande männen var utklädda till kvinnor.

Nästan samtidigt började terrorister skjuta med automatvapen utanför Ayatollah Khomeinis gravmonument. En av terroristerna sprängde sig själv. De här terroristerna var kanske kvinnor. Den här platsen ligger 15 kilometer från parlamentet.

Det har länge varit lugnt i Iran, terroristerna har inte lyckats slå till där. Eftersom Iran är en strängt övervakad militärmakt har det varit mycket ovanligt med terrordåd i landet.

Nu lyckades sunnimuslimska IS slå till mitt i det shiamuslimska Iran. IS anser att shiamuslimerna är otrogna och har hotat att anfalla dem. Iran anses vara det ledande shiamuslimska landet i Mellanöstern. IS har hotat att organisationen ockuperar Iran och gör en verklig islamisk stat av landet.

Källor Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)