Tiden tar slut för Grekland

Text: källa HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 18.06.2015

Det överskuldsatta landet Grekland har stora svårigheter. Landet kanske tvingas lämna euron.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis säger att han inte längre tänker komma med någon ny lista över reformer som Grekland borde genomföra, till eurogruppens möte. Eurogruppen träffas den här veckan för att fundera på Greklands situation.

Greklands finansminister säger att hans land när som helst är villigt att söka en lösning på sitt skuldproblem. Men han kräver att Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska ge Grekland hopp.

Grekland har inte råd att betala löner, pensioner och gamla lån. Grekland behöver hela tiden låna mera pengar för att kunna betala bort sina gamla lån. Situationen är mycket svår. Arbetslösheten är mycket stor i Grekland och statens ekonomi har egentligen kraschat.

Under veckoslutet förhandlade Grekland igen med sina långivare. Förhandlingarna avslutades ändå utan resultat. Det Grekland har gjort eller kan tänka sig göra räcker inte för att landet skulle få låna sju miljarder euro till, för att betala sina lån. Om Grekland inte får ett nytt stödpaket kan landet bli bankrutt, alltså gå i konkurs.

Många anser att det nu är möjligt och ganska nära till att Grekland lämnar den gemensamma valutan euron. Den internationella valutafonden IMF är numera ganska negativt inställd till att ge mera pengar till Grekland.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)