Tiotals dog i masskjutningar i USA

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 05.08.2019

Under veckoslutet dödades minst 30 personer i masskjutningar i USA. Dessutom skadades flera tiotals personer.

I lördags dödade en skytt 20 människor i ett köpcenter i staden El Paso. Minst 27 personer skadades.

Polisen tog fast skytten. Han hade tidigare skrivit ett meddelande där han sade att han beundrar människor som har gjort liknande massmord.

Den andra masskjutningen inträffade samma natt i staden Dayton. En 24-årig man sköt ihjäl tio människor i en restaurang. Polisen sköt ihjäl skytten.

Den tredje masskjutningen inträffade i staden Chicago. Minst sju människor skadades när någon sköt mot dem från en bil. Människorna var i en park när någon började skjuta. Polisen letar efter skytten.

Kan man hindra skjutningarna?

De senaste skjutningarna har startat livliga diskussioner i USA. Det är mycket enkelt att köpa vapen i USA. Många kräver nu att det ska bli strängare regler för vapenhandeln. Men sådana begränsningar godkänns inte i kongressen. USA:s riksdag kallas kongressen.

Det finns två stora partier i USA, demokrater och republikaner. Republikanerna vill inte ha strängare regler för försäljningen av vapen.

Många kräver också att hatpratet ska minska i USA. Många säger att till exempel president Donald Trump talar på ett sådant sätt att människor tar till våld. Trump har flera gånger skällt på muslimer och invandrare som kommer från Sydamerika.

Källa STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)