Tre döda i våldsam attack mot skola i Sverige

Text: källor Helsingin Sanomat, Iltasanomat, Iltalehti, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 27.10.2015

En ung man dödade en elev och ett skolgångsbiträde i en skola i Trollhättan i Sverige på torsdag i förra veckan. Polisen sköt mannen när han gick till attack mot dem.

Den 21-åriga mannen var beväpnad med ett svärd och en kniv. Förutom de två som dog blev en elev och en lärare svårt skadade i attacken.

Polisen hann inte förhöra mannen innan han dog, men han hade lämnat ett meddelande i sitt hem. Efter att ha läst meddelandet tror polisen att det här var ett rasistiskt hatbrott. Det betyder att den som gjorde brottet hatar människor som är utländska. Detta hat är orsaken till attacken.

I meddelandet berättade mannen att han motsätter sig att utlänningar flyttar till Sverige. Alla offer i attacken hade utländsk bakgrund. Också det här tyder på att det var ett hatbrott.

Mannen som gjorde attacken var maskerad. Eleverna i skolan trodde först att det var ett Halloween-skämt.

På fredag i förra veckan var det hot om attacker på flera håll i Sverige. Men inget av hoten blev ändå verklighet.

Skolattacken upprörde människorna i Sverige djupt. Det har inte inträffat något liknande i Sverige på flera årtionden.

– Det här var en svart dag för Sverige, sade statsminister Stefan Löfvén. Han talade till skoleleverna i Trollhättan. Han sade att han hoppades att något liknande  aldrig mera skulle hända.

På söndagen hölls en tyst minut i Sverige till minne av offren. 250 000 personer meddelade via Facebook att de deltar i den tysta minuten. I Trollhättan deltog många hundra människor i stunden till offrens minne.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)