Trögt maktskifte i USA

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 18.11.2020

Joe Biden är USA:s nästa president. Biden börjar sitt
nya jobb den 20 januari 2021.

Joe Bidens valseger blev klar den 7 november. Rösträkningen var spännande och tog lång tid. Biden är 77 år gammal. Han är USA:s 46:e president. Joe Biden sade i sitt segertal att han vill ena USA. Många människor upplever att USA är väldigt tudelat nu. Presidentkandidaterna Joe Biden och Donald Trump fick båda över 70 miljoner röster i presidentvalet.

Biden lovar också att USA nu återvänder till internationella samarbeten och avtal. Men först ska Biden ta itu med skötseln av oronavirusepidemin. Situation med coronaviruset är mycket allvarlig i USA.

Bidens vicepresident är Kamala Harris. Hon är den första kvinnan som blir vicepresident. President Donald Trump har inte offentligt erkänt Joe Bidens seger. Trump påstår att det fuskats i valet. Det finns ändå inga bevis för fusk i valet. Biden säger att situationen är pinsam.

De senaste dagarna har president Trump gjort det besvärligt för USA att ordna maktskiftet med ny president. Trump har gett sparken åt många tjänstemän och åt en försvarsminister.

Källor STT, Yle, HS , IS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)