Trump fortsätter förvirra

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 24.05.2017

Det president Donald Trump gör och säger väcker allt större förvåning.

Donald Trump har varit USA:s president i snart fyra månader. Han väckte mycket förvirring redan som presidentkandidat. Många tänkte att han säkert lugnar sig när han blir president, men så gick det inte.

De senaste veckorna har två saker väckt stor uppståndelse. För två veckor sedan gav Trump sparken åt FBI-chefen James Comey. FBI i USA motsvarar Centralkriminalpolisen i Finland.

FBI undersöker nu om Ryssland har hjälpt Trump att bli president. Man misstänker att Trump sparkade Comey eftersom Trump inte vill att saken ska undersökas. Om man hittar bevis kan Trump  ställas till svars för att han hindrar rättvisan.

Delat hemlig information?

De senaste veckorna har de amerikanska tidningarna skrivit att Trump har berättat hemliga saker för Ryssland. Trump träffade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Tidningarna påstår att Trump då berättade saker för Lavrov som han inte borde ha fått berätta.

Den hemliga informationen handlade om terrororganisationen IS. Informationen har troligen kommit från en israelisk spion. Nu kan spionen råka illa ut och relationerna till Israel vara i fara.

Trump är själv förvånad över hur svårt jobbet som president är.

– Det är egentligen mera att göra i det här jobbet än i mitt tidigare liv. Jag trodde det här skulle vara lättare, sade Trump i en intervju för Reuters.

Källor FNB, Ilta-Sanomat

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)