Trump frikändes i riksrättsåtalet

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 16.02.2021

Den amerikanska senaten frikände Donald Trump i lördags. Trump var anklagad för uppvigling till uppror.

Den 6 december trängde sig en stor grupp människor som stöder Trump in i kongressbyggnaden Capitolium. Capitolium är USA:s riksdagshus. Människorna trängde sig in i byggnaden efter att Trump hade uppmanat dem att göra det. Fem människor dog i den våldsamma stormningen av byggnaden.

Efter attacken mot Capitolium krävde det demokratiska partiet att Trump ställs inför riksrätt. Han åtalades för uppvigling till uppror. I USA är det senaten som fattar beslut när åtalet gäller en president.

För att åtalet ska godkännas måste två tredjedelar av senatorerna rösta för åtalet. Trump dömdes inte, eftersom 57 senatorer röstade för att han skulle dömas och 43 röstade för att han inte skulle dömas. För att Trump skulle bli dömd hade det krävts 67 röster.

Alla demokratiska senatorer röstade för att Trump skulle dömas. Men bara sju republikanska senatorer röstade för. Det republikanska partiet är nu splittrat. Största delen av republikanerna stöder fortfarande Trump. Men många republikaner stöder inte längre den förra presidenten Donald Trump.

Trump kan ännu ställas inför rätta i andra domstolar på grund av stormningen av Capitolium. Han kan också åtalas för att han försökte påverka valresultatet i presidentvalet. Han tryckte på myndigheterna åtminstone i delstaten Georgia och ville att de skulle förfalska valresultatet.

Källa STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)