Trump misstänks för tjänstebrott

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.11.2019

I USA fortsätter man utreda om president Donald Trump gjorde ett tjänstebrott i somras. Trump misstänks för att ha dragit personlig nytta av sin ställning som president.

Många vittnen påstår att Trump utpressade Ukrainas president i somras. Trump bad president Volodymyr Zelenskyj se till att Ukraina undersöker vicepresident Joe Bidens affärer i Ukraina. Biden och hans son misstänks för korruption i Ukraina. Man har ändå inte hittat några bevis för korruption.

Joe Biden är troligen det demokratiska partiets kandidat i nästa presidentval. Han är alltså troligen Trumps motkandidat i valet. Enligt misstankarna hoppades Trump att Bidens rykte skulle bli sämre om han misstänks för korruption i Ukraina.

Ambassadören vittnade mot Trump

Förra veckan vittnade USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland i riksrättsutredningen. Sondland sade att president Trump bromsade den militära hjälpen till Ukraina i somras. Enligt Sondland var tanken att Ukraina fick vänta på hjälpen för att landet skulle utreda Bidens affärer.

Sondlands vittnesmål var den hittills tyngsta anklagelsen mot Trump. Riksrättsutredningen pågår i USA:s kongress, alltså riksdag. Det är det demokratiska partiets Adam Shiff som leder utredningen.

Schiff sade förra veckan att Trump har gått mycket längre än president Richard Nixon på 1970-talet. Nixon lämnade sina uppgifter och avgick redan innan riksrättsutredningen började. Nixon misstänktes för tjuvlyssning.

Det är ändå osannolikt att Trump ställs inför riksrätt. Det krävs två tredjedels majoritet i USA:s senat för att det ska ske. Trumps parti republikanerna har majoritet i senaten. Troligen kommer största delen av republikanerna att stödja Trump genom hela utredningen.

Källa STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)