Trump riskerar fredsförhandlingar

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 31.01.2018

Fredsförhandlingarna i Mellanöstern är hotade. Palestinierna är arga på USA:s president Donald Trump. Trump hotar med att dra in understöd.

Konflikten i Mellanöstern är gammal och svår att lösa. Israel och Palestina anser båda att de har rätt till samma områden. Kampen om staden Jerusalem är särskilt svår. Både Israel och Palestina vill ha Jerusalem som sin huvudstad.

Israel har ändå länge haft staden Tel Aviv som sin egentliga huvudstad. I december i fjol sade president Trump att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad. USA ska flytta sin ambassad till Jerusalem. Det här har gjort palestinierna mycket arga.

Palestinas president Mahmud Abbas har sagt att USA inte längre kan vara med och förhandla om fred i Mellanöstern. Palestinierna godkänner inte USA:s fredsplan för Israel och Palestina.

President Abbas har bett EU att snabbt erkänna Palestina som en självständig stat. Alla EU-länder har inte erkänt Palestina. Hittills har nio EU-länder erkänt Palestinas självständighet.

President Abbas är så arg på USA att han inte gick med på att träffa USA:s vice president Mike Pence som besökte området för en vecka sedan.

Nu är USA:s president Donald Trump arg på palestinierna. Han anser att de har förolämpat USA. Han hotar med att USA låter bli att betala flera miljoner dollar i understöd till palestinierna som de redan har lovat.

Källor STT, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)