Trumps telefonsamtal utreds

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 01.10.2019

USA:s president Donald Trump har igen hamnat i en besvärlig situation. Den amerikanska kongressen utreder nu om Trump har gjort ett tjänstefel.

Brottsmisstanken gäller ett telefonsamtal mellan president Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump och Zelenskyj talade med varandra i slutet av juli. Trump bad då den ukrainska presidenten att han skulle kolla upp Joe Bidens sons affärer i Ukraina.

Joe Biden vill bli demokraternas presidentkandidat i nästa val. Joe Bidens son Hunter Biden har varit med i ett ukrainskt gasbolag. Man misstänker bolaget för mutbrott.

Vad är det som kan vara brottsligt här? Trump misstänks för att ha utnyttjat sin ställning som president för att förbättra sina möjligheter i valkampen. Trump misstänks också för att ha pressat Zelenskyj att skaffa information som kan skada Joe Bidens rykte. Det här är emot den amerikanska grundlagen.

Biden blir troligen demokraternas kandidat och Trumps motståndare i nästa presidentval.

Representanthusets ordförande Nancy Pelosi bestämde förra veckan att man ska utreda om det har skett ett tjänstefel. Pelosi sade att Trump har svikit sin tjänsteed och brutit mot grundlagen.

Om Trump har brutit mot grundlagen kan han tvingas sluta som president. Det krävs ändå att en majoritet av kongressens medlemmar vill avsätta honom. Det är inte troligt att det går så eftersom det andra stora partiet, republikanerna, stöder Trump.

Källa STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)