Turkiet kan få visumfrihet

Text: Maria Österlund, källa HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.05.2016

EU-kommissionen föreslår att Turkiet får visumfrihet till EU-länderna i juni.

EU och Turkiet har kommit överens om att Turkiet ska hjälpa EU med flyktingarna. Turkiet ska hindra stora mängder asylsökande från att komma över havet till Grekland och vidare till andra EU-länder.

Som tack för hjälpen har EU lovat Turkiet flera miljarder euro och visumfrihet för turkarna. Enligt avtalet måste Turkiet ändå uppfylla många krav för att få visumfrihet.

I förra veckan föreslog EU-kommissionen att Turkiet får visumfrihet eftersom landet redan har uppfyllt många av kraven EU har ställt. En orsak till förslaget kan också vara att Turkiet har sagt att om landet inte får visumfrihet senast i juli så slutar landet hjälpa EU med de asylsökande.

Visumfrihet betyder att turkiska medborgare skulle ha rätt att komma till Schengen-området i EU och stanna i 90 dagar som turister.

Det finns de som är oroliga över vad visumfriheten kan leda till. Turkiet har 75 miljoner invånare och många tror att turkar kanske vill komma till EU för att stanna.

Tyskland och Frankrike vill ha en regel som säger att visumfriheten dras in om stora mängder turkar kommer till EU och inte åker hem efter 90 dagar. Böter för EU-länder

EU försöker på olika sätt få ordning på situationen med de många asylsökandena. EU vill att alla medlemsländer ska ta emot asylsökande. Kommissionen föreslår att de länder som inte tar emot asylsökande ska tvingas betala böter, 250 000 euro för varje asylsökande de inte tar emot.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)