Turkiet kan säga ja till Finland före Sverige

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 31.01.2023

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger att Turkiet kan godkänna Finland som medlem i Nato.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan höll i söndags ett tal som visades på tv i Turkiet. President Erdoğan sade att Turkiet kan godkänna Finlands Natoansökan. Erdogan påminde ändå om att Finland inte får göra samma fel som Sverige.

President Erdoğans tal skapar förvirring. Finland och Sverige har ansökt om medlemskap i Nato samtidigt. När Erdoğan bara talar om att godkänna Finland, verkar det som att Turkiet inte godkänner Sverige som medlem i Nato.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu sade i måndags att Finlands och Sveriges ansökningar kan behandlas skilt från varandra.

Erdoğans tal är en stor nyhet i Sverige. Uttalandet har väckt mycket diskussion både i Sverige och i Finland. Sveriges statsminister Ulf Kristersson säger att det är viktigt för Sverige att få bli medlem i Nato samtidigt som Finland.

president Niinistö.
Finlands president Sauli Niinistö.

Finlands president Sauli Niinistö var i måndags i kontakt med Turkiet. Enligt Niinistö ansöker Finland och Sverige fortfarande om Natomedlemskap tillsammans.

utrikesminister Haavisto.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto tror att både Finland och Sverige blir Natomedlemmar i juni. Natos nästa toppmöte hålls i juli i Litauens huvudstad Vilnius.

Riksdagens utrikesutskotts ordförande Jussi Halla-aho säger att Finland inte måste vänta på Sverige. Enligt Halla-aho måste Finland själv bestämma hurdana beslut Finland fattar.

Demonstrationer mot Sverige

Turkarna och president Erdoğan är nu sura på Sverige. Orsaken är att en extremhöger-politiker brände en koran i Sverige. Koranen är muslimernas heliga bok. Tidigare i januari hängdes en docka upp och ner i Stockholm. Dockan föreställde Turkiets president Erdoğan.

Det har ordnats stora demonstrationer i Turkiet och många andra muslimska länder. På demonstrationerna har man bland annat bränt Sveriges flagga.

Finlands statsminister Sanna Marin besöker Sverige på torsdag. Marin träffar då Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

Finland och Sverige kan bli medlemmar i Nato efter att alla Natoländer har godkänt ansökningarna. 28 Natoländer har redan godkänt Finlands och Sveriges ansökningar. Ungern och Turkiet har inte ännu godkänt ansökningarna.

Turkiet håller val den 14 maj. I valet väljer turkarna president och ledamöter till parlamentet.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)