Turkiet krigar i norra Syrien

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.10.2019

Minst 160 000 människor har flytt från norra Syrien. Människorna flyr undan anfall från Turkiets armé.

För snart två veckor sedan meddelade USA:s president Donald Trump att USA drar bort sina soldater från norra Syrien. Det ledde till att Turkiet anföll norra Syrien.

Norra Syrien vid gränsen mot Turkiet är ett kurdiskt område. Turkiet anser att de kurdiska styrkorna är ett hot eftersom de har kontakt med den kurdiska organisationen PKK. PKK anses av många vara en terrorist-organisation.

Turkiet vill köra bort de kurdiska styrkorna och skapa en säkerhetszon på den syriska sidan om gränsen. Turkiet vill att en stor del av de syriska flyktingarna som är i Turkiet sedan flyttas över till säkerhetszonen. Det finns nu 3,6 miljoner syriska flyktingar i Turkiet.

Många länder har kritiserat Turkiet och fördömt anfallet. Människor som bor i området drabbas hårt och tvingas fly. Många är också rädda för att IS-terroristerna igen ska bli starkare om de kurdiska styrkorna körs bort. Stridigheterna kan också leda till att IS-terrorister som är i fängelse lyckas fly.

Turkies president Recep Tayyip Erdogan säger ändå att Turkiet fortsätter med sin militära attack tills målet med säkerhetszonen är uppnått.

Källor STT, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)