Turkiet och Armeninen ännu oense

Text: källa FNB
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 22.04.2015

Det har gått 100 år sedan det armeniska folkmordet. Turkiet vägrar tala om händelserna som folkmord.

EU-parlamentet uppmanar Turkiet att erkänna att det var folkmord. Påven Franciscus talade efter påsken om att Armenien och Turkiet borde försonas. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömde påvens ord, eftersom han talade om folkmord.

Så här har det fortsatt i 100 år. Armeniens president Serzj Sargsian påminner om att Turkiet fortfarande inte har erkänt folkmordet. Turkiet beklagade ändå händelserna i fjol. De flesta västländer har erkänt den historiska händelsen där ottomanerna organiserat dödade armenier åren 1915-1917.

Folkmordet började 24.4.1915. Den ottomanska staten förföljde och tvingade armenierna att flytta till de östra delarna av riket. Hundra tusentals armenier flydde till Ryssland och till Mellanöstern. Hela 1,5 miljoner armenier dog. Enligt Turkiet var antalet döda mycket lägre.

Det finns ändå historiska bevis för att ottomanerna systematiskt krossade ett helt folk. Det var det ottomanska riket som gjorde detta. Det ottomanska riket var en stormakt och omfattade ett större område än dagens Turkiet. Hela armeniska släkter försvann under förföljelserna.

Professor Serafim Seppälä vid östra Finlands universitet säger att det kan ha funnits många orsaker till förföljelserna.

– De kristna armenierna var civiliserade och välutbildade. De var kunniga hantverkare och handelsmän. De muslimska ottomanerna kände sig överlägsna armenierna men samtidigt  kulturellt underlägsna. Genom att döda eller tvinga bort armenierna ville man förena riket.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)