Turkiet och Ryssland är överens

Text: Maria Österlund, källor Yle, HS, DN
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.08.2016

Turkiet och Ryssland ska igen ha normala relationer och börja samarbeta. Däremot är Turkiets relationer till EU och USA svåra.

Turkiets president Reccep Tayyip Erdoğan träffade Rysslands president Vladimir Putin i Ryssland i förra veckan. Efter förhandlingar berättade presidenterna att länderna nu igen ska ha bra relationer.

Relationerna mellan Turkiet och Ryssland har varit dåliga sedan november i fjol. Då sköt Turkiet ner ett ryskt militärplan nära Syriens gräns och en pilot dödades.

Erdoğan har nu bett om ursäkt för händelsen. Putin säger att Ryssland nu igen kan börja köpa livsmedel från Turkiet och samarbeta.

EU har kritiserat Turkiet

Turkiets relationer till EU och USA är däremot svåra.

Militären i Turkiet gjorde ett försök att ta makten i landet i juli. Kuppförsöket misslyckades och efter det har tusentals människor fängslats och tiotusentals har förlorat sina arbeten i Turkiet.

Många av människorna är militärer men också bland annat tjänstemän, poliser, domare, lärare och journalister har råkat illa ut.

President Erdoğan säger att de här människorna hör till ett hemligt nätverk som vill ta makten i landet. Den religiösa turkiska ledaren Fethullah Gülen som bor i USA sägs leda nätverket och ligga bakom kuppförsöket.

Gülen säger själv att han inte har något med kuppförsöket att göra. Turkiet har krävt att USA utlämnar Gülen till Turkiet för att ställas inför rätta.

Tusentals har förlorat sitt jobb

EU har kritiserat Turkiet för att ha fängslat för många människor efter kuppförsöket. De fängslade påstås dessutom ha behandlats illa.

President Erdoğan är rasande på EU:s kritik. Han kräver i stället att EU ska ge ett datum för när turkiska medborgare ska få resa till EU utan visum.

Om Turkiet inte får visumfrihet hotar landet säga upp flyktingavtalet med EU. Då kan igen stora mängder flyktingar börja strömma till EU via Turkiet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)