Tusentals människor har dött i översvämningar i Libyen

Text: Petri Kiuttu, källa STT
Foto: AFP/ Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.09.2023

Det har varit stora översvämningar i Libyen i norra Afrika. Internationella Röda Korset berättar att över 10 000 människor är försvunna.

En storm som kallades Daniel slog till mot kusten i östra Libyen på söndag förra veckan. Stormen orsakade hårda regn som fick flera dammar att brista. När dammarna brast strömmade havsvatten in och orsakade översvämningar i flera städer.

Många tusen människor har dött i översvämningarna. Internationella Röda Korset säger att upp till 20 000 människor kan ha dött. Tusentals människor har också förlorat sitt hem.

Översvämningarna har orsakat väldigt stor skada i staden Derna. Derna finns vid kusten i östra Libyen. Mediabolaget al-Jazeera berättar att Derna nu är isolerat. Varken telefoner eller internet-kontakter fungerar där.

Stormen Daniel orsakade skador också i Grekland.

I tisdags skickade Turkiet hjälp till Libyen. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet skickar hjälparbetare, fordon, regnkläder, tält, mat och hygienartiklar till Libyen. Också Finland skickar hjälp till Libyen. Finland skickar tält, filtar, liggunderlag och vattenkanistrar.

staden Benghazi.
Bilden är tagen i staden Benghazi den 11 september. På bilden ser man en väg som har förstörts av översvämningen. Det var stormen Daniel som orsakade översvämningen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)