Tusentals migranter vid Polens gräns

Text: Markku Juusola, källa STT
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.11.2021

Tusentals migranter försöker ta sig till Polen från Belarus. EU-länder och andra västländer säger att Belarus uppmuntrar migranter att åka till Polen.

Migranterna vid Polens gräns kommer mestadels från Mellanöstern. Västländerna säger att Belarus hämtar migranter från Mellanöstern. Belarus uppmuntrar sedan migranterna att ta sig över gränsen till Polen.

Nu finns det tusentals migranter vid gränsen mellan Belarus och Polen. De försöker ta sig till Polen och sedan vidare till Tyskland. Belarus har ljugit för migranterna om att de får resa till Tyskland.

Belarus utnyttjar migranter

Den svåra situationen beror på ett dåligt förhållande mellan Belarus och Europeiska unionen. Aleksandr Lukasjenko leder Belarus som en envåldshärskare. Lukasjenko förfalskade resultatet av presidentvalet förra året. Belarus har arresterat tusentals motståndare till Lukasjenko.

EU och andra västländer har infört sanktioner mot Lukasjenko och hans ledning. Sanktioner betyder straff och förbud. Västländerna får till exempel inte sälja vapen till Belarus för tillfället.

Västvärlden tror att Lukasjenko nu hämnas mot EU-länderna genom att skicka migranter till Polens gräns.

Många experter tror att situationen kan bli värre. EU-länderna planerar fler sanktioner mot Belarus. Det kan bli hårda strider vid gränsen mellan Belarus och Polen. Dessutom har Ryssland och Belarus gemensamt ordnat militära övningar.

Men situationen kan också bli bättre. Turkiet och Irak har till exempel meddelat att de inte längre tillåter migranter på flyg till Belarus.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)