Två allvarliga olyckor i Asien

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, STT
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.11.2022

Förra veckoslutet skedde två allvarliga olyckor i världsdelen Asien. Över 150 människor dog i Soul i Sydkorea. I Morbi i Indien dog över 140 människor.

I Sydkoreas huvudstad Soul dog minst 154 människor på lördag kväll. Människorna trampades ihjäl när det blev stor trängsel. Det skedde när en stor mängd människor trängde ihop sig på en smal gata. Förutom de döda skadades också minst 149 människor.

Människorna hade samlats för att fira Halloween på ett område med många populära barer. Man tror att där fanns 100 000 människor på lördagen. Det var så många människor och så trångt att många föll. De som föll rullade ner för en backe och stötte mot andra människor som också föll.

Många av de döda var tonåringar och unga vuxna. En del av de döda var turister. Turisterna var från Iran, Uzbekistan, Kina och Norge.

Sydkoreas premiärminister Han Duck-Soo sade på måndagen att man ska undersöka olyckan noggrant. Sydkoreas polischef Yoon Hee-keu säger att polisen inte skötte situationen tillräckligt bra.

tom gata med skräp soul
Så här såg det ut i stadsdelen Itaewon i Soul efter den allvarliga olyckan. Upp till 100 000 personer deltog i Halloween-firandet på lördag kväll.

Bro rasade i Indien

I delstaten Gujarat i västra Indien rasade en hängbro på söndagen. Över 140 personer dog i olyckan. Bron gick över floden Machchu och den hade nyligen renoverats.

Bron var omkring hundra år gammal. Den hade byggts under den tid Storbritannien hade makten i Indien.

Flera hundra människor fanns på bron när den rasade. De finns videoinspelningar från olyckan. På dem kan man se hur människor hänger fast i den rasade bron.

Den indiska polisen har tagit fast nio personer. Det är människor som jobbade för företaget som hade renoverat bron.

broras i Indien
Bilden visar hur räddningsarbetare letar efter människor som har fallit från bron ner i floden. Bilden är tagen i Morbi i Indien den 31 oktober.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)