Tyskland skickar pansarvagnar till Ukraina

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, STT
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.01.2023

Tyskland har gett sitt lov så att Leopard-pansarvagnar kan skickas till Ukraina. Många andra länder väntade länge på Tysklands beslut.

Tyskland fattade sitt beslut om pansarvagnarna på onsdagen. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz berättade om beslutet.

Tyskland säger att alla länder som vill, får skicka Leopard-pansarvagnar till Ukraina. Tyskland ger själv 14 Leopard-pansarvagnar.

Tyskland börjar också utbilda ukrainska soldater. Soldaterna behöver utbildning för att de ska kunna använda pansarvagnarna och reparera dem om de skadas. Utbildningen tar minst en månad.

Också Polen, Spanien, Portugal, Norge och Holland tänker skicka Leopard-pansarvagnar till Ukraina. Leopard-pansarvagnarna tillverkas i Tyskland. Därför måste Tyskland ge lov till att skicka dem vidare till Ukraina.

USA skickar Abrams-pansarvagnar till Ukraina. Abrams-pansarvagnarna tillverkas i USA. USA skickar 31 pansarvagnar till Ukraina.

De europeiska länderna och USA skickar sammanlagt mellan 130 och 150 pansarvagnar till Ukraina. Den före detta generalmajoren Pekka Toveri tror att Ukraina kan få pansarvagnarna i början av sommaren.

Finlands försvarsminister Mikko Savola säger att också Finland deltar i samarbetet att stödja Ukraina med vapen. Enligt Savola samarbetar försvarsmakten och finska staten.

Det är inte ännu säkert om Finland skickar pansarvagnar till Ukraina eller hjälper på annat sätt. Finland måste se till att det finns tillräckligt med vapen och utrustning för att försvara sitt eget land. Finland är Rysslands grannland. Finland och Ryssland har en lång gemensam gräns.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackade Tyskland och USA på onsdagen. Zelenskyj sade att pansarvagnarna är viktiga för Ukraina. Enligt Zelenskyj kan Ukraina vinna kriget med hjälp av pansarvagnarna.

Pansarvagnarna är militär hjälp till Ukraina. Västländerna vill att Ukraina klarar av att kämpa mot Rysslands anfall. Pansarvagnarna hjälper Ukraina i striderna.

 

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)