Tyskland väljer ny ledare

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 19.05.2021

Tyskland väljer en ny förbundskansler i höst. Det finns fyra starka kandidater som kan väljas.

Det hålls parlamentsval i Tyskland i september. Det parti som vinner valet och får flest ledamöter får också bestämma vem som blir förbundskansler.

Förbundskanslern är den högsta politiska ledaren i Tyskland. Tysklands förbundskansler har också mycket att säga till om när det gäller politiken i EU och Europa. I Tyskland sköter förbundskanslern samma uppdrag som statsministern i andra länder.

Idag är det Angela Merkel som är Tysklands förbundskansler. I fjol meddelade hon att hon lämnar politiken. Merkel har varit förbundskansler sedan år 2005.

Fyra starka kandidater

I Tyskland väljer alla partier före valet sin kandidat till kansler- posten. Folket vet alltså det här när de väljer vilket parti de röstar på.

Det finns många kandidater till förbundskanslerposten. Men i praktiken kommer en person som representerar ett stort parti att bli förbundskansler.

Tysklands nästa förbundskansler är en av följande: Annalena Baerbock från de gröna, Olaf Scholz från socialdemokratiska SPD, Armin Laschet från kristdemokratiska CDU eller Christian Lindner från liberala partiet FDP.

Tysklands gröna parti har två jämnstarka ledare, Annalena Baerbock och Robert Habeck. Båda ville gärna bli kansler. Till slut valdes ändå Baerbock till partiets kandidat.

Annalena Baerbock har blivit allt populärare hela våren. Det är möjligt att hon är Tysklands nästa förbunds- kansler. Men CDU är fortfarande Tysklands populäraste parti. Det här betyder att Armin Laschet har stora chanser att bli förbundskansler i Tyskland.

Källor Tagesspiegel, STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)