Ukraina förbereder sig för anfall

Text: Petri Kiuttu, källor IS, HS, MTV3
Foto: Lehtikuva / AFP / Dimitar Dilkoff
Artikel publicerad: 04.05.2023

Ukraina förbereder sig för motanfall. Ukraina vill ta tillbaka de områden som landet har förlorat till Ryssland. Det stora anfallet börjar troligen i maj.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade vid en presskonferens den 28 april. Bild: Lehtikuva / AFP / Genya Savilov

Militära experter tror att Ukraina snart kommer att göra en stor motoffensiv, alltså ett motanfall. Det betyder att man försvarar sig genom att anfalla fienden.

Många tror att Ukraina kommer att anfalla de områden som Ryssland har tagit av Ukraina. Ukraina vill alltså ta tillbaka sina egna områden som Ryssland har tagit av Ukraina i kriget.

Upp till 40 000 soldater kommer att delta i Ukrainas anfall. Ukraina försöker kanske anfalla regionerna Zaporizjzja och Cherson. Ukraina kan också försöka erövra Krimhalvön.

Även Ryssland förbereder sig för en attack från Ukraina. Ryssland har byggt stora barriärer för att skydda sig mot en attack från Ukraina. Satellitbilder från nyhetsbyrån Reuters visar att Ryssland har grävt stora skyttegravar och befästningar i områden som Brjansk, Kursk, Belgorod och Zaporizjzja.

Finland har gett nästan en miljard euro

Under våren har Ukraina fått mycket militär hjälp från flera västländer. Finland har gett Ukraina extra stöd till ett värde av 78 miljoner euro. Finland skickar till exempel försvarsmateriel till Ukraina. Finland har hittills gett nästan en miljard euro i militärt stöd till Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Ukraina behöver fler jaktplan. Enligt Zelenskyj är jaktplan viktiga när Ukraina gör ett motanfall.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att Ukraina har fått nästan all militär hjälp som västländerna har lovat. Enligt Stoltenberg är Ukraina nu redo för ett anfall. Framtiden bestäms av ukrainarna.

Ett motanfall påverkar krigets gång

Motoffensiven i Ukraina är viktig för hela kriget. Experter tror att anfallet kan avgöra hela kriget och påverka vad som händer efter kriget. Ukraina vill få tillbaka de områden och gränser som man hade med Ryssland före år 2014. Ryssland tog Krim av Ukraina år 2014.

Enligt USA har 20 000 ryska soldater dött i Ukraina det senaste halvåret. Man tror att upp till 80 000 ryska soldater har skadats. 10 000 ukrainska soldater har dött. Antalet döda soldater är inte exakt och är inte baserat på officiell statistik.

En ukrainsk soldat sitter på en stridsvagn nära staden Bachmut i Donetsk. Bilden är tagen den 29 april. Bild: Lehtikuva / AFP / Dimitar Dilkoff

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)