Ukraina och Ryssland till förhandlingsbordet

Text: Selkosanomat
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.08.2014

Ukrainas president Petro Porosjenko ska träffa Rysslands president Vladimir Putin i Vitryssland. Under mötet försöker man hitta en lösning på den svåra situationen i Ukraina.

Striderna mellan den ukrainska armén och de rysksinnade rebellerna har blivit allt hårdare. 2 000 personer har dött. I söndags arrangerade Ukraina en militärparad för att fira sin självständighetsdag. President Petro Porosjenko lovade armén mera pengar, hela två miljarder euro.

Situationen i östra Ukraina var spänd i förra veckan. Orsaken var att Ryssland skickade en hel rad lastbilar till östra Ukraina. Enligt Ryssland innehöll lastbilarna mat och annan hjälp till folket i östra Ukraina. De civila människornas situation i krigsområdet är svår.

Ukrainas ledning ville ändå inte låta lastbilarna köra över gränsen. Internationella Röda Korset ville inte heller ha något att göra med den här hjälpsändningen. Nu har bilarna kört tillbaka till Ryssland. Rebellerna i östra Ukraina ordnade en egen parad i söndags. Där tvingade de fångar att vandra genom staden Donetsk.

Människor som såg paraden säger att det var förnedrande. Människor kastade skräp och flaskor mot fångarna. Fångarna kanske var krigsfångar. Enligt Geneveavtalet är det ett människorättsbrott och därför förbjudet att förnedra krigsfångar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)