Ukrainare flyr undan kriget

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, Demokraatti
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 09.03.2022

Enligt Förenta Nationerna, alltså FN, har redan 1,7 miljoner människor flytt från Ukraina. Ukrainare flyr till grannländerna på grund av kriget.

Livet i Ukraina har blivit mycket svårt. Många ukrainare saknar vatten, värme, mat och el. Ryssland har tagit över staden Mariupol, och det går inte ens att sända mat dit.

Ukraina är kallt. Det är upp till 15 minusgrader på natten. Ryssland bombar även civila mål i Ukraina, som skolor och bostadshus. Enligt Storbritanniens försvarsministerium har ryska styrkor skjutit människor som flyr från Ukraina.

Ett par kramades framför ett evakueringståg vid Odessas tågstation den 6 mars. Evakuering betyder att människor förs till tryggare platser.

Ryssland anfaller civila mål

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi anklagar Ryssland för att ha dödat ukrainska civila, alltså vanliga människor som inte är soldater. Zelenskyi försäkrar att han inte tänker fly från Kiev. Rysslands president Vladimir Putin säger att ryska soldater är proffs.

– Jag är övertygad om att våra soldater tryggar säkerhet och fred på ett effektivt sätt, sa Putin på måndagen.

Catherine Russell, generalsekreterare för FN:s barnorganisation, sa på måndagen att minst 27 barn har dött i Ukraina. Barnen dog i ryska attacker. Minst 42 barn har skadats. Catherine Russell talade vid ett möte i FN:s säkerhetsråd.

Ukrainare kommer också till Finland

De flesta flyktingar från Ukraina reser först till Polen. Polen är granne till Ukraina. De flesta ukrainska flyktingar är kvinnor och barn. Många män kämpar mot Ryssland i den ukrainska armén.

Det kommer också flyktingar från Ukraina till Finland. Det finns inga exakta uppgifter om hur många flyktingar som kommer. Från Ukraina får man nu komma fritt till Finland. Migrationsverket, Migri, hoppas att de som hjälper flyktingarna ska berätta vem som kommer från Ukraina.

Det finns en förening i Finland för ukrainare. Föreningen hjälper ukrainska flyktingar i Finland. Också finländarna har gett mycket pengar, kläder, mat och hygienartiklar till Ukraina.

Ryssland anföll Ukraina den 24 februari. Kriget har pågått i 13 dagar.

Bilden visar människor som flytt från staden Irpin och söker skydd under en bro. Bilden är tagen den 7 mars. Ryssland har bombat kraftigt staden Irpin nära Kiev.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)